نویسندگان: Meghan Rosen و Andrea Tamayo
تحقیقات بر روی ساختار و طراحی پروتئین برنده جایزه نوبل شیمی سال 2024 شد
پروتئینها بخش عمدهای از مواد شیمیایی هستند که زیربنای حیات بر روی زمین را هدایت میکنند.
مقدمه
تلاشها برای کشف رمز و راز پروتئینها، بلوکهای سازنده حیات، سه دانشمند این حوزه را برنده جایزه نوبل شیمی 2024 کرده است. آکادمی سلطنتی علوم سوئد در 9 اکتبر در یک کنفرانس خبری در استکهلم اعلام کرد که این جایزه به دیوید بیکر “برای طراحی پروتئین محاسباتی” و به دمیس حسابیس و جان جامپر “برای پیش بینی ساختار پروتئین” تعلق می گیرد. پروتئین ها تقریباً تمام جنبه های زندگی را قادر می سازند. آنها استخوان، پوست و موی ما را می سازند. و محموله را از سلولی به سلول دیگر حمل می کنند. همچنین آنتی بادی هایی هستند که میکروب های خطرناک را هدف قرار می دهند. علاوه بر آن، ماشین های مولکولی هستند که DNA آسیب دیده را تعمیر می کنند. لیست نقش های آنها در بدن تقریباً بی پایان است.
هر پروتئین از رشته ای از مولکول ها به نام اسیدهای آمینه ساخته شده است. رشته را به سمت بالا تا کنید و یک پروتئین دریافت کنید. اما نحوه تا شدن رشته مهم است. می تواند مانند یک کاغذ چین خورده، به صورت مارپیچی خم شود، مانند یک تکه کاغذ مچاله شود و موارد دیگر. جهانی از اشکال بالقوه وجود دارد که به ترتیب اسیدهای آمینه در رشته بستگی دارد.
و درست همانطور که شکل کلید تعیین می کند که کدام قفل را می تواند باز کند، شکل پروتئین نیز بر نقش آن در بدن تأثیر می گذارد. Johan Åqvist، یکی از اعضای کمیته نوبل شیمی در این کنفرانس خبری گفت: «برای اینکه بفهمید پروتئین ها چگونه کار می کنند، باید بدانید که چگونه به نظر می رسند. این کاری است که برندگان جایزه امسال انجام داده اند.»
در سال 1998، David Baker، بیوشیمیدان دانشگاه واشنگتن در سیاتل، و همکارانش یک برنامه کامپیوتری به نام Rosetta را ارائه کردند که میتوانست یک توالی اسید آمینه کوتاه را بگیرد و پیشبینی کند که ساختار سه بعدی پروتئین حاصل چگونه خواهد بود. اما موفقیت واقعی در سال 2003 زمانی رخ داد که تیم Baker این ایده را تغییر داد. آنها یک پروتئین سه بعدی ساخته شده را ترسیم کردند – چیزی که در طبیعت وجود نداشت – و از Rosetta خواستند تا دنباله آمینو اسیدی بسازد که در آن ساختار جمع شود.
نتیجه موفقیت آمیز بود. هنگامی که تیم Baker توالی اسید آمینه را در آزمایشگاه سنتز کرد، درست مانند آنچه Rosetta پیشبینی کرده بود، به پروتئین تبدیل شد. از آن زمان، Baker مجموعهای از پروتئینهای طراح را ایجاد کرده است، از جمله پروتئینی که میتواند فنتانیل را در محیط حس کند و دیگری که ویروس کرونا را مسدود میکند.
Åqvist گفت: «David Baker دنیای کاملاً جدیدی از ساختارهای پروتئینی را باز کرد که قبلاً ندیده بودیم. “تقریباً گویی فقط تخیل شما برای کارهایی که می توانید انجام دهید حد و مرز تعیین می کند.”
Leslie Vosshall، عصب شناس، می گوید که از روزتا در آزمایشگاه خود در دانشگاه راکفلر در شهر نیویورک استفاده کرده است. او میگوید: «این الگوریتمهای نرمافزاری توانایی همه دانشمندان را برای انجام کارشان تسریع کردهاند. آنچه که قبلاً چندین دهه یا برای همیشه طول می کشید، اکنون می تواند یک دقیقه طول بکشد.” Vosshall همچنین معاون مؤسسه پزشکی هوارد هیوز است که Baker محقق آن است.
سهم Demis Hassabis و John Jumper از جایزه از پیشرفتهای پیشبینی ساختار پروتئین ناشی میشود. در سال 2016، دانشمندان کامپیوتر، هر دو در DeepMind گوگل در لندن، پیش از این به دلیل ایجاد یک برنامه کامپیوتری که قهرمان جهان را در بازی استراتژیک Go شکست داد، در سراسر جهان به شهرت رسیده بودند.
دو سال بعد، آنها از هوش مصنوعی خود برای حل یک مشکل پیچیده تر استفاده کردند. مدل هوش مصنوعی این دو به نام AlphaFold میتواند ساختارهای پروتئینی را از توالی اسیدهای آمینه با دقت تقریباً 60 درصد پیشبینی کند – بسیار بیشتر از آنچه قبلاً به دست آمده بود.
Åqvist می گوید که این یک گام به جلو بود، اما نسخه دوم مدل، AlphaFold2، حتی بهتر بود. این می تواند نتایجی را تقریباً مانند روش استاندارد طلایی برای کشف ساختارهای پروتئینی، یک تکنیک آزمایشگاهی به نام کریستالوگرافی اشعه ایکس، ارائه دهد.
تصویر: یک مدل هوش مصنوعی به نام AlphaFold شکل این پروتئین گیاهی را پیش بینی کرد، یکی از 200 میلیون ساختار پروتئینی که مدل تولید کرده است. رنگهای مختلف نشاندهنده اطمینان مدل در پیشبینی آن است، از آبی تیره (خیلی زیاد) تا نارنجی (خیلی کم).
EMBL-EBI، Google DeepMind
مدل هوش مصنوعی Hassabis و Jumper به پایگاه دادهای از توالیها و ساختارهای پروتئین شناختهشده ضربه میزند. به گفته اکویست، از این اطلاعات برای ترسیم فاصله فیزیکی احتمالی بین اسیدهای آمینه منفرد در یک توالی معین استفاده میکند، سپس نقشه را با دقت 90 درصد به ساختاری سهبعدی تبدیل میکند. Åqvist می گوید “پیش بینی ساختار پروتئین با AlphaFold2 باعث یک انقلاب کامل در بیوشیمی ساختاری شد.”
تیم AlphaFold اکنون ساختارهای تقریباً تمام 200 میلیون پروتئینی را که دانشمندان امروز می شناسند پیش بینی کرده است (SN: 9/23/22). زیست شناسان از AlphaFold برای پیش بینی پروتئین های موجود در ژنوم خیار دریایی و پروتئین های موجود در زنبورهای عسل که در برابر عفونت های باکتریایی محافظت می کنند استفاده کرده اند. (SN: 4/10/23, SN: 12/21/22).
این دومین جایزه نوبل امسال است که هوش مصنوعی را به رسمیت می شناسد. جایزه فیزیک در 8 اکتبر به John Hopfield و Geoffrey Hinton که کارهای بنیادی روی شبکه های عصبی مصنوعی انجام دادند اهدا شد (SN: 10/8/24).
Mary K. Carroll، رئیس انجمن شیمی آمریکا میگوید: «این واقعاً جالب است که چقدر این جایزه با جایزه فیزیک مطابقت دارد. این واقعیت که شبکههای عصبی توسط Hassabis و Jumper مورد استفاده قرار میگیرند، نمونه دیگری از این است که چگونه ابزارهای محاسباتی و ریاضی اطلاعات بسیاری از کارهای علمی واقعاً هیجانانگیز را تشکیل میدهند.»
Virginia Dignum، دانشمند کامپیوتر، این احساس را تکرار می کند. Dignum، مدیر آزمایشگاه سیاست هوش مصنوعی در دانشگاه اومئو در سوئد میگوید: «آنچه میبینیم پیروزی میان رشتهای است. “پیشرفت های واقعی در علم دیگر قلمرو یک رشته واحد نیستند، بلکه نیازمند دیدگاهی وسیع و ترکیبی از بینش های مختلف هستند. هوش مصنوعی در اینجا یک شتاب دهنده و پشتیبانی برای کاوش در فضاهای بزرگ تحقیقاتی است.
بیکر خواب بود که صبح زود کمیته نوبل تماس گرفت. یادش میآید وقتی این خبر را دریافت کرد، همسرش آنقدر بلند فریاد زد که صدای آن طرف خط را نشنید. او در جریان کنفرانس خبری تلفنی گفت: «خیلی خیلی هیجان انگیز بود. این روز کاملاً منحصر به فرد و خاص است.»
مجموع جایزه 11 میلیون کرون سوئد یا تقریباً 1 میلیون دلار بین سه برنده تقسیم خواهد شد. Baker نیمی را دریافت خواهد کرد و Hassabis و Jumper بقیه را تقسیم خواهند کرد.
Lisa Grossman، نویسنده کارمندsciencenews.org ، در نوشتن نسخه انگلیسی این مقاله مشارکت داشته است.